Upplev konst i Arvika

Vill du se mer konst i sköna Arvika? Här har vi samlat ett par andra populära tillhåll för konstälskare på besök i Arvika Kommun.

Rackstadmuseet

Rackstadsmuseet ligger i Arvika kommun och marknadsför sig som ett av landets vackraste konstmuseer, ritat av arkitekten Rune Falk. Det är ett populärt resmål för såväl lokala som internationella besökare, med både temporära utställningar och bestående verk av omtyckta konstnärer och hantverkare. Museet drivs idag av den ideella föreningen Rackstadmuseet som har drygt 1 000 medlemmar.

Uppkomst

Christian Eriksson föddes i Taserud år 1858 och var en värmländsk skulptör och bildhuggare. Under 1890-talet lät han bygga ateljén Oppstuhage som idag är en del av Rackstadmuseet. Han bodde dock inte där så länge. Under åren har olika konstnärer huserat i ateljén.

Christian hyrde först ut ateljén till paret Gustav och Maja Fjæstad som bosatte sig i Arvika. De två blev sedan grunden till vad som kom att bli Sveriges främsta konstnärskoloni, nämligen Rackstadkolonin. Den kom att förknippas med den nationalromantiska konsten under sekelskiftet med bland andra Björn Ahlgrensson och Fritz Lindström.

Tanken om att skapa ett konstmuseum väcktes först av Gustav Fjæstad under 1940-talet, men det var först år 1993 som museet stod klart.

Verksamhet

Idag visas konstverk av Christian Eriksson, Gustav och Maja Fjæstad, Björn Ahlgersson, Fritz Lindström, Bror Lindh, Alfred Ekstam och Ture Ander på platsen. Tillfälliga utställningar pågår också. Den ursprungliga Oppstuhagen står kvar i anslutning till platsen, såväl som Christians sommaratélje som visas under sommarsäsongen.

Idag kan man också njuta av museets trädgård, köpa något i museets butik samt ta en fika i Rackstadmuseets café. Besök Rackstadmuseets hemsida för aktuell information om utställningar, öppettider, priser med mera.

Arvika Konsthantverk

Arvika Konsthantverk är Sveriges äldsta konsthantverksbutik. Den drivs av föreningen med samma namn och har både en butik fylld med alster av lokala hantverkare, samt har ett galleri med ett flertal temporära utställningar av varierade slag varje år. Vill du skaffa mer praktisk information om butiken så hänvisar vi till Arvika Konsthantverks hemsida

Uppkomst

Arvika Konsthantverk uppkom i samband med att Arvika konsthantverksförning bildades år 1922. Föreningen bestod av lokala hantverkare med Maja Fjæstad som ordförande och hyrde en lokal för försäljning av deras alster. Föreningen ville skilja sig från den mer traditionella och konservativa hemslöjden, och ville istället stå för en nyskapande produktion. Två år senare flyttade föreningen in i de nuvarande lokalerna i Arvika centrum.

Övriga aktiviteter

För er som är på besök i Arvika och vill uppleva alla dessa konstskatter, inklusive Konsthallen såklart, kan vi rekommendera en titt på VisitArvikas sida för övriga aktiviteter att göra i kommunen.