Konstnärsmaterial online - tips & tricks

Om man ska måla krävs det att man har rätt konstnärsmaterial för att lyckas med målningen, och för att ens kunna genomföra den överhuvudtaget. Du behöver rätt material och utrustning helt enkelt. Här delar vi med oss av våra främsta tips när det kommer till konstnärsmaterial i stort och var du bäst köper konstnärsmaterial online.

Vad är konstnärsmaterial?

Konstnärsmaterial är, precis som det låter, allt möjligt material för konstnärer. Det kan vara allt från penslar och målardukar till stafflier eller paletter. Här delar vi med oss av det vi anser du behöver när det kommer till konstnärsmaterial, tipsar om var du köper det bästa konstnärsmaterialet och mycket mer.

Vad ska man tänka på när man ska köpa konstnärsmaterial?

Att köpa billigt konstnärsmaterial ska du alltid undvika. Billigt konstnärsmaterial och -färger och okända varumärken är aldrig en bra idé, för dessa håller sällan en bra kvalitet och det är trots allt kvaliteten på färgen och ditt övriga material som avgör hur bra resultatet på din målning blir.

Var köper man konstnärsmaterial som är bra?

Köp konstnärsmaterial online smidigt och enkelt

Idag är det väldigt enkelt att köpa konstnärsmaterial online, något vi föredrar. Utbudet är enormt och det finns en uppsjö av konstnärsmaterial på nätet att välja bland. En storfavorit för oss är Mattonbutiken.se, där du kan köpa konstnärsmaterial online (relativt billigt sett till den höga kvalitet som produkterna håller). Mattonbutiken är en pionjär inom konstnärsbranschen och det är inte en slump att många konstnärer väljer att handla sitt konstnärsmaterial på nätet från just dem.

Vilka konstnärsmaterial behöver man?

Det här varierar såklart beroende på vad du föredrar att måla för typ av tavlor och med vilken målarteknik du vill använda, men här har vi sammanställt några av de, enligt oss, viktigaste konstnärsmaterialen att köpa hem om du vill komma igång med målningen på riktigt!

Konstnärsfärg

Det är viktigt att du satsar på bra färg som håller hög kvalitet. Om du använt en kvalitetsfärg kommer du märka stor skillnad om du sedan går över till en budgetvariant. Lägg några extra kronor, det kommer betala sig i längden. Du kommer märka hur mycket enklare det är att arbeta med färgen, att hållbarheten är bättre och att resultatet blir mycket bättre.

Vilka konstnärsfärger finns det?

När det kommer till konstnärsfärg finns det en hel uppsjö av olika varianter. Några av de vanligaste är:

  • Akvarellfärg
  • Akrylfärg
  • Airbrushfärg
  • Gouachefärg

Papper

Ett viktigt material för att kunna måla är att ha ett bra papper som är ljusäkta och har hållbara färger och pigment.

Papper tillverkas av antingen trämassa eller textillump. Vi skulle säga att det pappret som är tillverkat av lump är det allra bästa pappret för målning, som exempelvis akvarellpapper av bra kvalitet är. Varför vi inte föredrar papper av textmassa är för att dessa papper ofta gulnar med tiden, vilket inte är bra för målningen.

När du ska köpa papper finns det flera olika storlekar att välja mellan: A1, A2, A3 och A4.

Målardukar

En målarduk är perfekt att måla på för dig som söker något mer än bara ett vanligt papper. Målningen känns exklusivare när den är färdig och dessutom är det ett väldigt behagligt sätt att arbeta på för dig som målar – oavsett om du är en erfaren konstnär eller hobbykonstnär med nyfunnet intresse.

Skippa billiga målardukar

De bästa målardukarna är tillverkade av linne och du ska alltid undvika att köpa billiga målardukar. Håll dig borta från de absolut billigaste varianterna åtminstone. Det är värt att skippa billiga målardukar och lägga några extra kronor för att få ut det mesta av duken och få ett bra resultat.

Måla allt från akrylfärg till akvarellfärg

På en målarduk kan du måla allt från akrylfärg till akvarellfärg eller om du vill måla med struktur. Just nu är det exempelvis väldigt populärt att måla tavlor med vanligt spackel som används inom byggbranschen (till exempel det här från Bauhaus). Om du är nyfiken på att veta mer om att måla med spackel kan du kolla in exempelvis det här inlägget på Nouw.com.

Penslar

Det finns mängder av olika penslar och vi förstår om det är svårt att veta vad du ska ha. Nedan har vi därför samlat våra bästa tips för att du förhoppningsvis ska vägledas rätt.

Vilken pensel ska jag välja?

Det bästa brukar vara att välja pensel efter målningsteknik.
Om du ska måla med akvarellfärg ska du också ha en akvarellpensel och om du ska måla med akrylfärg ska du också ha en akrylpensel och så vidare.

Vilket material ska jag välja på penseln?

Sen finns det även olika material på borsthåret. Syntet skulle vi säga är den vanligaste varianten, och kan passa nybörjare såväl som mer erfarna konstnärer.

Ofta finns det färdiga pensel-set som innehåller flera olika penslar, som brukar vara en bra start om du börjar från noll.

Kan man tvätta pensel?

Ja du kan tvätta de flesta penslar och det finns speciell penseltvätt som är avsett för att tvätta penslar. Läs mer om detta nedan.

Penseltvätt

Investerar du i dyra penslar är det också viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Därför bör du investera i någon form av penseltvätt och penselrengöring.

Med rena, välskötta penslar kommer du också märka att resultatet av dina målningar blir betydligt bättre.