Att sälja konst

Det finns huvudsakligen två olika utgångspunkter för att sälja konst. Antingen säljer du något du själv har köpt eller fått, eller så säljer du konstverk du själv är upphovsperson till. Det lägger grunden för lite olika processer. Säljer du tavlor, fotografier eller skulpturer du själv inte har skapat ska du börja med att ha svar på ett antal frågor.

  • Vad är värdet?
  • Kan äktheten verifieras?
  • Hur ska försäljningen gå till?

Det enklaste är att börja med att låta en yrkesutövare värdera konstverket. Välkända och etablerade auktionsverk och gallerier hjälper dig att genom att värdera konstföremål som du sedan kan sälja privat, på auktion eller via ett galleri.

Sälja konstverk till ett galleri

Har du konst som passar inom en viss kategori för ett galleri så kan du också ofta sälja direkt till galleriet. Åmells är exempelvis ett galleri som köper konstverk från tidigt 1600-tal till 1950-tal. Det finns flera fördelar med att göra det och viktigast är att du kan låta flera oberoende bedömare värdera konstverket eftersom det finns en uppenbar efterfrågan på konsten. Du kan alltså vara trygg i att värdering blir bra, andra fördelar med att sälja till ett galleri kan vara.

  • Låga eller inga avgifter
  • Det går snabbt – att sälja och få betalt
  • Det är diskret och sker inte synligt på auktion

Sälja via auktionsverk

Stora aktörer som Bukowskis och Stockholms Auktionsverk hjälper dig också att värdera dina föremål genom att du laddar upp bilder och information direkt på deras webbsidor. De kan sedan självklart hjälpa till att sälja verket publikt mot en avgift om de uppfattar att de passar deras kundkrets. Det är viktigt att ha i åtanke att olika aktörer är intresserade av olika typer av konst. Från en viss tidsperiod, specifika konstnärer eller till ett visst värde.

Sälja konst som privatperson

Du kan självklart sälja konst själv precis som vilken annan vara som helst. Samma regler gäller för konst och annan personlig egendom som säljs på exempelvis Blocket eller Tradera. Du behöver inte betala någon skatt på sammanlagda försäljningssummor upp till 66 666 kronor på år. Ska du sälja konstföremål själv så var bara noga med att ha värdet klart för dig. Slumpa inte bort originalkonst i onödan på gårdsloppisen bara för att du inte gjort dig besväret att värdera den ordentligt.

Sälja egen konst

Säljer du din egen konst adderas så klart andra värden än bara kronor och ören. Konsten betyder helt enkelt mer på flera plan och prissättningen får flera lager. Värdet avgörs i slutändan av vad någon vill betala och det kan vara nog så klurigt att veta för alla som är oetablerade konstnärer men med ambitionen att bli det.

Skatta när du säljer egen konst

Som konstnär får du sälja egna konstverk till ett värde av sammanlagt 336 000 kronor per år. Överskrider du den summan ska du betala moms på all försäljning under det året. Läs mer på Skatteverket.se.

Plattformar för att sälja egen konst

För dig som är konstnär och söker en publik för dina verk finns många möjligheter att se vad din konst är värd. Det finns gott om plattformar där konstnärer kan bjuda ut sina verk till försäljning och bygga upp både en kundkrets och ekonomi kopplat till sin konst. Här hittar du några av dem.

Artely. Är en svensk plattform för konst som kopplar samman konstnärer och konstköpare företrädelsevis i Sverige.

Artfinder. Etablerat sig på tio år som en av nätets största marknadsplatser för konst. Nålsöga att ta sig igenom som konstnär men väl upp är du en konstnär med gelikar i över 100 länder.

Artpal. Öppet och gratis för alla konstnärer att sälja sin konst. Har i dagsläget över 150 000 konstnärer som erbjuder sin verk.