Att köpa konst

Att köpa konst behöver inte vara synonymt med att besöka kurerade utställningar på fina gallerier, hårdbevaka utbudet på auktionssidor eller ropa hem en dyrgrip på ett auktionshus. Det är ett sätt att köpa en viss sorts konstverk på. Det finns många andra sätt också.

Köpa konst är roligt, okomplicerat och spännande. Dessvärre finns det många missuppfattningar om vad det innebär att vilket gör att många avstår. På den här sidan hittar du förhoppningsvis inspiration som hjälper dig att hitta den konstköpare vi alla har inom oss.

Vill du förbereda dig och få senaste nytt inifrån den svenska konstbranschen ska du besöka Konstnärernas riksorganisation med jämna mellanrum. Är du på väg att köpa nya tavlor? Eller nyfiken på villkoren i branschen och de heta diskussionsämnena? Då ska du börja titta där. Där får du perspektiv på svenska konstnärernas förutsättningar att skapa, ställa ut och sälja konst traditionellt och digitalt.

Vill du även få en bra introduktion till ett modernt sätt att handla konst på ska du titta in på Åmells. Där kan du köpa tavlor, skulpturer och fotokonst. Och du kan göra det både online och i galleriet i Stockholm. Det är ett bra exempel på hur konst blir tillgängligt på många olika sätt för olika personer och smaker.

Vilken konst ska du köpa?

Det finns ett antal frågor alla konstköpare behöver ställa sig själv innan det är dags att börja handla.

  • Vad gillar jag för konst?
  • Vad har jag för budget?
  • Var vill jag köpa min konst?
  • Varför köper jag konst?

Svaren på de här frågorna har bara du själv och när du har formulerat dem för dig själv kommer du snabbt inse hur personligt det är att köpa konst. Det handlar bara om din smak, din plånbok, din tillgång till konst och varför du köper konst. Är det en investering du vill tjäna pengar på? Då kan du börja med att läsa mer på vår sida om att sälja konst. Sedan behöver du ha god kunskap om marknaden för just den typen av konst du vill göra pengar på.

Gillar du din grannes träskulpturer? Knacka på och köp. Vill du inte betala för konst? Byt till dig något. Vill du betala ett överpris till en oetablerad konstskoleelev? Gör det, ingen kommer hindra dig. Du bestämmer helt och hållet själv ramarna för konsten du köper. Det är nog till och med så enkelt att du bestämmer vad som är konst. För just dig.

Olika sätt att köpa konst på

Att köpa konst är som sagt högst personligt och kan ske i ett litet galleri på en avtagsväg eller i ett avskilt hörn av internet. Det mest omtalade sättet att köpa konst på är dock på etablerade gallerier eller auktionsverk där mer eller mindre berömda konstnärers verk byter ägare, inte sällan till belopp med många nollor. Men det finns så klart köpmöjligheter för alla plånböcker och smaker. Här hittar du några olika.

Konstgallerier

Åmells. Här har du kunnat köpa tavlor och skulpturer i över hundra år. Är en institution bland Sveriges gallerier. Är världsledande experter på skandinavisk konst från 1700-talet fram till idag. Samlar även expertis inom antikviteter fotografi och samtidskonst.

Galleri Hera. Är ett av Stockholms många välsorterade gallerier med upp till 40 olika konstnärer. Ligger i lokaler på Hornsgatan ett stenkast från Slussen.

Galleri Mats Bergman. Har funnits i snart 40 år och erbjuder grafik, målningar och skulpturer av främst nordiska konstnärer. Har idag lokaler i Stockholm och Karlstad.

Auktionsverk

Auctionet. Har funnits i över tio år och snabbt etablerat sig som ett välrenommerat auktionshus online för bland annat konst. Grundarna har bakgrund på både Bukowskis och Åmells.

Stockholms auktionsverk. Har auktionshus i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Utöver det i Finland och Tyskland. Besök husen på plats eller buda på deras onlineauktioner.

Bukowskis. Har anor från 1870-talet och anses vara Nordens största auktionshus med lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.

Onlineplattformar för originalkonst

Konst.se. Är en mötesplats för konstköpare och konstnärer online. Har över 25 000 konstverk som väntar på att hitta en ny ägare.

NOA Gallery.se. Stort utbud av all sorts konst för både kunniga och nybörjare som vill köpa konst både i original och serieproduktioner.

Konstlagret.se. Erbjuder konst från konstnärer över hela världen men framförallt från Asien och Afrika. Särskilt för dig som gillar akryl- och oljemålningar.